Šrucha zelná (Portulaca Oleracea)

10. července 2015

.... lidově také portulák. Je to plevel, ale také užitečná listová zelenina. Šrucha zelná ve vaší bedýnce je velkolistá odrůda a byla vypěstovana že semínek Semo.
Šrucha má kolem 40 odrůd s listy lišícími se velikostí, typem růstu nebo barvou a jako výborná zelenina se pěstuje po celém světě.

Popis:
Šrucha je jednoleta bylina, většinou s polehavymi, cca 25-30 cm dlouhými, načervenalými lodyhami. Listy má úzce vejčité, květy nenápadně žluté. Kvete od července do října.

Použití v kuchyni:
Šruchu můžeme konzumovat čerstvou i tepelně upravenou. Přidávat lze do salátů, polévek, dušených pokrmů, dresinků nebo ji můžeme upravit jako špenát.

Chuť šruchy je nakyslá, může být i mírně svíravá. Šrucha však mění během dne svoji chuť.
Ostřejší a svíravé tóny způsobené kyselinou jablečnou jsou výraznější ráno. V poledne nebo odpoledne při plném slunci se kyselina jablečná v listech šruchy metabolizuje a její listy jsou tak jemnější a nasládlé.

Léčivé účinky:
Šrucha je bohatým zdrojem vitamínů a antioxidantů. Obsahuje vysoký podíl omega-3 mastných kyselin (vyšší než jakákoliv jiná listová zelenina), vitamíny A, C, B a karotenoidy, hořčík, vápník, draslík, železo.

Upozornění: šrucha se nedoporučuje konzumovat v době těhotenství a nachlazení, a lidem se slabým zažívaním.

Skladování:
Šruchu konzumujte nejlépe ihned po sklizni. Krátkodobě ji můžete skladovat v lednici v navlhčeném ubrousku či mikrotenovém sáčku.

1 komentářů:

idaniaobuchowski 4. března 2022 v 0:08  

How the state of Michigan changed gambling laws - Dr.
With legalized sports betting in 평택 출장샵 Michigan, it's important 오산 출장안마 to 양주 출장안마 note the state's recent legal progress toward 제천 출장마사지 legalizing online sports betting. 구미 출장안마 By Melissa

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP