Závin s mangoldem

14. září 2014

V našich letošních bedýnkách se dost často objevuje mangold. Pokud už nevíte co s ním a nezkoušeli jste ještě závin, přidávám dvakrát odzkoušený recept.
Jednou s těstem z tohoto receptu a podruhé s tímto nově odzkoušeným. Doporučuji tuto verzi těsta. Přijde mi lepší a obsahuje méně tuku. Hodí se i pro sladké náplně.
Množství těsta je pro dvě "nohavice" a mangoldová náplň pro jednu, tzn. druhou nohavici naplňte něčím sladkým a máte ideální pohoštění pro hosty :-)
Místo mangoldu můžete dát špenát, lebedu popř. listy z mladé červené řepy. Pokud máte dostatek listů, pak z mangoldu použijte jen listy a řapíky si uložte pokrájené do mrazáku např. do číny.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept
Těsto: 400 g hladké mouky, 120 g másla, 100 ml mléka, 1 vejce, 2 lžíce octa, špetka soli, vejce na potření

Náplň: 360 g mangoldu, 150 g balkánského sýru, 1 středně velká cibule, 50 g anglické slaniny, olej

Listy z mangoldu dobře omyjeme a do poloviny listu odkrojíme tuhé řapíky. Listy spaříme horkou vodou a pokrájíme. Řapíky pokrájíme najemno.
Na trošce oleje opečeme drobně nakrájenou slaninu a cibuli. Pokud používáme i řapíky z mangoldu, pak přidáme k slanině a cibuli a necháme krátce opéct.

Do mísy dáme všechny suroviny pro přípravu těsta a dobře vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme na dva díly a z každého postupně vyválíme tenkou obdélníkovou placku.
První posypeme strouhaným balkánským sýrem. Navrch poklademe slaninu s cibulí popř. řapíky a navrch rozvrstvíme pokrájené spařené listy z mangoldu. Závin opatrně stočíme a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.
Druhé těsto můžeme naplnit na sladko - např. 250 g tvarohu+cukr+vanilka+1-2 lžičky kukuřičného škrobu.

 
Dobrou chuť!

0 komentářů:

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP