Sobotní počasí

27. dubna 2014

V sobotu se konalo hned několik akcí, na které jsme chtěli jít. Traktoriáda, Den Země, ....
Nakonec jsme si nejen kvůli předpovědi špatného počasí naplánovali cestu do Letovic pro komín. Celou cestu bylo krásné sluníčko, až při zpáteční cestě jsme za Jičínem vjeli do bouřky a obrovského slejváku. Cestou jsme viděli, jak se valí voda s pole i s bahnem přes silnici. Stále se mluví a píše v souvislosti s povodněmi, jak se v dnešní době špatně oře a chybí remízy.... Po chvilce jsme míjeli další pole a byl vidět obrovský rozdíl v tom, jak bylo pole zorané a bylo schopné nával vody zadržet. To první pole bylo zorané shora dolů, směrem k silnici, to druhé po vrstevnici. Parádní ukázka, že je v tom opravdu obrovský rozdíl.
Když jsme projížděli vesnicí kde máme chalupu, nevěřícně jsme koukali, co to mají všichni za bílé hromady na zahradě. Sníh? Ne, na ten to nevypadalo. Tak co teda? Pavel: "....vypadá to jako pěna nebo co..." Já: "Jaká pěna, co to je za blbost?" Vystoupili jsme z auta a už nám bylo jasno. Kroupy!
Přes chalupu se přehnala bouřka s obrovským krupobitím. K naší smůle jen v okruhu cca 300 m. Kolem zastavovali auta a lidé též nevěřícně vystupovali, aby se podívali, co že je to bílé na zemi.
Zpočátku to vypadalo jako legrace, ale jen dokud jsme se nešli podívat, co kroupy způsobily.
....poničené květy švestek a jabloní, doslova skalpované tulipány, ze špenátu málem už protlak, posekaná cibule i pampelišky, a vzduchem se linula vůně medvědího česneku, který kvůli poničeným listům uvolnil silice do ovzduší. Voda spláchla jemné částečky půdy a v cestičkách je bahno.
Takže pro tentokrát žádné krásné optimistické fotky :-( Ještě dodávám, že fotky jsou pořízeny až cca 2 hodiny po té.


 
 
 
 
 Dnes už se naštěstí vše začalo trochu vzpamatovávat, tak doufám, že už máme vybráno a že příště už budu moci ukázat, jak nám to krásně roste.

2 komentářů:

Merynkaw 30. dubna 2014 v 9:10  

Jejda! My byli na Traktoriádě a vůbec jsme nezmokli!

Lenka 4. května 2014 v 21:24  

Tak to jste se měli :-) Ono to šlo asi jen nějakým pruhem.

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP