Čtení č. 7 aneb mohlo by Vás zajímat

24. dubna 2012

Černý česnek

Při procházení internetových stránek mě zaujala informace o tzv. Černém česneku.

Na stránkách výrobce se uvádí:

Představujeme Vám klasické jídlo s nádherně komplexní chutí. Černý česnek je jako sladký zákusek, s chutí podobající se směsi melasy a pikantního tónu česneku. Jeho konzistence je téměř jako želé nebo podobná měkkému sušenému ovoci. Je stejně chutný jako je jedinečný.
Představte si česnek, který nezaviní všechny otravné věci jako zápach z úst, štiplavý zápach, štiplavou chuť.

Jde o klasický česnek, který prošel kvašením, technikou, která existuje již mnoho tisíc let. Výsledný černý česnek se tedy vyrábí bez jakýchkoliv přísad.
Česnek obsahuje cukry a aminokyseliny. Když česnek podstoupí kvašení, tyto prvky vyrobí melanoidin, tmavě zbarvenou látku, která je zodpovědná za černou barvu česneku. Kvašení  česneku je pečlivě řízený proces, který byl vypracován v průběhu mnoha let pro optimalizaci chuti a vzhledu.

Pro výrobu černého česneku se vybírá ten nejlepší a nejvhodnější česnek pro proces kvašení. Zkušený technik sleduje teplo a vlhkost po dobu tří týdnů, a pravidelně zkouší kvalitu a konzistenci česneku. Celý proces kvašení je patentovaným výrobním tajemstvím.

Černý česnek je umístěn v chladu a suchu na speciální stojany po dobu jednoho týdne. V průběhu sušení a chlazení se opět testují vzorky pro zjišťování kvality. I po ochlazení, ne každá palička černého česneku splňuje naše vysoké standardy, proto při třídění a balení probíhá pečlivá kontrola, aby se k Vám dostal černý česnek jen ten nejlepší z nejlepších.
 
Černý česnek je ideální pro Vaše zdraví, obsahuje téměř dvakrát tolik antioxidantů jako syrový česnek. Obsahuje také látku S-Allycysteine, která se ukázala být faktorem v prevenci rakoviny.
 
Černý česnek se vyrábí v Kalifornii, USA. Dodává se ve třech variantách - pyré (jako základ do omáček a marinád), loupaný česnek a klasické paličky. U nás ho zatím asi neseženete.
Více se můžete dočíst ZDE na stránkách výrobce.

Read more...

Kalendář sběru bylinek

18. dubna 2012

Read more...

Podběl lékařský (Tussilago farfara)

14. dubna 2012

Podběl ... oblíbená jarní bylinka ... bohužel jsem se právě dočetla, že byl podběl vyřazen z oficiálního seznamu léčiv. V lékárně ho už samotný neseženete. Nové výzkumy prý prokázaly, že v něm byly objeveny pyrolizidinové alkaloidy. Jde o významné hepatokarcinogeny, tedy látky způsobující rakovinu jater - (zdroj ZDE).

Další důležité informace jsem zatím nenašla, ale ZDE se píše ještě toto:
Užívání drogy limituje obsah pyrolizidinových alkaloidů, které toxicky a karcinogenně působí na játra. I když je tento vliv se zřetelem na nízký obsah pyrolizidinových alkaloidů nepatrný, nedoporučuje se ani překračování terapeutických dávek, ani dlouhodobé užívání drogy. Při nadměrném užívání může vzniknout obstipace. Terapeutické riziko se sníží, když se nepodává droga zcela čerstvá, protože skladováním se oslabuje účinnost necidů.

Podběl, vzhledem k obsahu pyrrolizidinových alkaloidů, nesmí být užíván ženami v období těhotenství a kojení, také by neměl být podáván dětem. V čajových směsích, kde podběl tvoří zhruba 15% podíl, by neměl být jakkoliv nebezpečný. I přesto, že obsah alkaloidů není vysoký, nedoporučuje se užívat podběl dlouhodobě a ve vysokých dávkách. Maximální doba užívání v roce je 4 – 6 týdnů.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Podběl lékařský (Tussilago farfara)
 


Popis:
Podběl je vytrvalá bylina. Rychle se rozrůstá výběžkatými oddenky. Z jedněch oddenkových pupenů na jaře vyrůstají květonosné stvoly. Z druhých oddenkových pupenů po odkvětu vyrůstají listy. Stvoly jsou 5 – 15 cm vysoké, vlnaté a porostlé šupinami. Jsou zakončeny jednotlivými květy. Květní úbory mají samčí trubkovité květy uspořádané v terči a samičí květy jazykové na okrajích. Obojí květy, samčí i samičí, mají jasně žlutou barvu. Podběl kvete v březnu a v dubnu. Plodem je ochmýřená nažka.

Stanoviště:
Pole, štěrkoviště, náspy, podél cest, lomy, rozvaliny, břehy, příkopy, na nezarostlých půdách.

Rozšíření:
V ČR hojně ve všech nadmořských výškách kromě poloh nejvyšších, celkově roste téměř v celé Evropě, v severní Africe a v Asii.

Léčitelství:
Podběl lékařský byl v léčitelství známý již v době Hippokratově jako prostředek na tišení suchého kašle. Dnes se používá jak k vnitřnímu, tak k vnějšímu použití.

Vnější použití:
Zevně lze podběl použít v nálevu ve formě obkladů na vředy, špatně se hojící rány, ekzémy či při zánětu žil. Působí protizánětlivě, podporuje epitelizaci tkání a urychluje hojení ran. Zajímavé využití mají listy čerstvé v lidovém léčitelství při revmatismu, bolestech kloubů, dně či artrózách.
Příprava obkladů z čerstvých listů: Z čerstvých listů odstraňte řapíky, důkladně je omyjte ve studené vodě a ve dvou vrstvách jimi obložte kloub. Přikládejte vždy vrchní, zelenou stranou. Pak je zajistěte obinadlem a obalte na několik hodin vlněným šátkem.

Vnitřní použití:
Hlavní využití podbělu, jak květů, tak listů, je léčba kašle a zahlenění. Pro značný obsah slizovitých látek dobře uvolňuje hleny z dýchacích cest. Podběl se užívá v nálevu. Je součástí řady léčivých čajových směsí proti kašli a nachlazení. Je vhodné ho užívat při onemocnění horních cest dýchacích a nachlazení spojených se zahleněním.
Příprava nálevu pro použití při nachlazení a onemocnění horních cest dýchacích: 1 polévková lžíce sušených podbělových květů se zalije 500 ml vařící vody, nechá se 10 minut vyluhovat a poté se scedí. Připravuje se vždy čerstvý, bezprostředně před použitím. Je dobré čaj osladit medem.

Sběr a skladování:
Květy podbělu se sbírají časně zjara, po jejich rozkvětu, vždy za suchého počasí. Suší se rychle ve stínu na lískách ve vrstvě do 5 cm nebo umělým teplem do 40°C. Podbělové květy schnou velmi dobře. Květy zahnědlé nebo odkvétající květy s chmýřím se nesbírají, případně se během sušení odstraňují. Také není dobré sbírat květy příliš rozkvetlé, protože se po usušení brzy rozpadají. Správně usušený květ se musí zanechat přirozeně žlutou barvu, je bez zápachu a má nahořklou chuť.
Usušené květy i listy se balí do papírových obalů. Skladují se na suchém místě, chráněném před světlem a vlhkostí.

Obsažené látky:
Podběl obsahuje mnoho účinných látek. Květy obsahují hodně slizovitých látek, dále pak flavonoidy, silici, hořčinu, třísloviny, inulín, karotenoidy a pyrolizidinové alkaloidy. Listy obsahují také sliz, třísloviny a stejné alkaloidy jako květy. Pyrolizidinové alkaloidy jsou toxické ve vyšších dávkách.

Toxicita a nežádoucí účinky:
Přestože obsah škodlivých alkaloidů není vysoký, nedoporučuje se užívat podběle dlouhodobě a ve vysokých dávkách, k vnitřnímu použití je lépe vzít sušenou drogu, neboť sušením se obsah alkaloidů snižuje. Samostatně by se také podběl neměl podávat dětem a těhotným a kojícím ženám, ve směsích, kde je podběle nejvíce 15 %, by však neměl být jakkoliv nebezpečný.

(Zdroje - Herbář Wendys, Vitalion)

Read more...

Prvosenka vyšší (Primula elatior)

Máme tady další jaro a s ním i začátek sběru bylinek. Kdo si vlastní bylinky ještě nesbírá, může se nechat inspirovat. Motivací ke sběru může být i cena léků a kupovaných bylinek. Kdo si někdy kupoval bylinky v lékárně, tak ví, že krabička (sáček) bylinek stojí poměrně dost peněz. Přitom vlastní sběr takového množství může trvat jen několik desítek minut a kvalitní sušička udělá další práci za Vás.
V nejbližším příspěvku uvedu kalendář sběru bylinek a uvádím moje oblíbené stránky, kam chodím na informace a fotografie - Naturfoto, Herbář Wendys.

Prvosenka vyšší je první bylinkou, kterou každoročně začínáme se sběrem. Hojně nám roste na chalupě, což je o něco vyšší nadmořská výška než v Liberci. Prvosenku už máme usušenou, a tak pokud ji chcete ještě hledat, musíte do vyšších míst.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Prvosenka vyšší (Primula elatior)


Popis:
Vytrvalá, až 30 cm vysoká bylina. Listy v přízemní růžici jsou měkké, svrasklé, podvinuté, čepel vejčitá, k bázi zúžená, zubatá, na rubu chlupatá až téměř lysá, na líci pýřitá až téměř lysá, řapík křídlatý. Květní stvol až 30 cm vysoký, chlupatý, okolík převislý. Kalich válcovitý, hranatý, ke korunní trubce téměř přitisklý. Květy nevonné, sýrově žluté, na bázi s oranžovou skvrnou, lem mělce nálevkovitý až plochý. Kvete od března do května.

Stanoviště:
Dubohabřiny, louky, bučiny, horské louky, vysokostébelné trávníky, preferuje půdy vlhké, mírně kyselé až neutrální.

Rozšíření:
V ČR lokálně hojná od nížin do horských oblastí (max. asi 1350 m n.m.), někde však vzácná nebo zcela chybí. Celkově roste v západní, střední a jižní Evropě, na severu po Dánsko a jižní Švédsko, dále na Urale, ve střední a jihozápadní Asii.

Léčitelství:
Obsahuje saponiny (z nichž zejména asi 5 % kyseliny primulové, obsah saponinů v květech je asi 2%, v oddenku okolo 10 %), glykosidy (primverosid, primulaverosid), silice, flavonoidy, vitamin C, kyselinu křemičitou a sacharidy.

Sbírá se květ i s kalichem, tj. celé okolíky nebo oddenek i s kořenem, zřídka i list. Květ se sbírá v době květu (duben, květen), oddenek brzy na jaře ještě před začátkem vegetace nebo na podzim (v těchto obdobích obsahuje nejvyšší množství saponinů). Obě drogy se suší za teplot nepřesahujících 35 až 40 °C.

Droga uvolňuje hleny, zlepšuje vykašlávání, působí mírně močopudně, tlumí záněty, přispívá k rozpadu močových kaménků a celkově uklidňuje.

Podává se obvykle ve formě nálevu (10 g květů na 2 šálky vody 1x denně, je-li drogou kořen, pak jeho množství poněkud snížit) a to zejména při nemocích dýchacích orgánů, plic, ledvinových zánětech apod. Zevně se v některých případech osvědčily obklady z koncentrovanějšího odvaru na odstraňování podlitin (40 g kořene na ¼ l vody) nebo proti dně, revmatismu, závratím či migréně (10 g celé rostliny, tj. kořen, listy i květ na 1 l vody).

Výraznější účinky oproti prvosence vyšší má prvosenka jarní, ta je však lokálně chráněna.

Pěstování:
Prvosence vyšší se daří na polostinném až slunném stanovišti, půda by měla být těžší, humózní, vlhčí. Množí se dělením, řízky nebo semeny, která se vysévají v březnu pod sklo. Pěstuje se ve více odrůdách s pestrými květy.

(Zdroj: Herbář Wendys)

Read more...

Jáhly se zeleninou a krůtím masem (jáhlové "rizoto")

Našla jsem tu jeden již dlouho připravený, ale nepublikovaný recept .....

Jáhly patří mezi zdravé a dobré potraviny, bohužel prý z 99 % pocházejí z Číny. Vzhledem k pravidelnému odbytu je doporučuji koupit především v prodejnách zdravé výživy. Pokud budou čerstvé je předpoklad, že nebudou hořké. V jedné knížce jsem vyčetla, že počáteční spařování není nutné a ani nemá efekt (os. vyzkoušeno). Pokud už jsou jáhly špatné, spařováním již hořkost neodstraníte.
Pokud jste tedy ještě jáhly neochutnali, máte možnost vyzkoušet tento jednoduchý recept.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept
Bio jáhly - požadované množství uvaříme dle předpisu (1 díl jáhel + 2 díly vody, sůl, trošku oleje - vaříme cca 15 min. bez míchání)
krůtí maso (prsní), mrkev, hrášek, cuketa, cibule, petrželka, Solčanka, kukuřičná mouka hladká, olej, tvrdý sýr na strouhání

Maso nakrájíme na malé kousky, cibuli na kostičky a mrkev na tzv. slámu nebo sirky. Na oleji osmahneme cibulku do sklovata, přidáme maso a orestujeme. Zalijeme vodou popř. vývarem, přidáme Solčanku dle chuti a cca 10-15 min. dusíme. Po té přidáme ostatní zeleninu a dále dusíme. Pokud je zelenina i maso již  měkké, lehce zahustíme kukuřičnou moukou (můžete použít i pšeničnou hladkou). Zeleninová směs by měla zůstat stále s takovým sosem (omáčkou), aby jídlo nebylo suché. Po uvaření smícháme jáhly se zeleninou (poměr dle chuti). Malou miskou můžete na talíře tvořit kopečky, které posypete strouhaným sýrem a ozdobíte čerstvou nebo sterilovanou zeleninou.

Dobrou chuť!

Read more...

Velikonoční vajíčka barvená cibulovými slupkami

8. dubna 2012

Navzdory typicky zimnímu počasí jsme dnes barvili velikonoční vajíčka. Barvení vajíček cibulovými slupkami mám moc ráda, je to přírodní klasika. Měla jsem štěstí, že jsem si natrhala zelené lístečky už včera, dneska bych je pod sněhem těžko hledala.

Tuto metodu barvení zná asi každý - syrová vajíčka omyjeme a odmastíme.
Na povrch přiložíme zelené lístky, omotáme gázou a ovážeme nití. Vajíčka uvaříme natvrdo spolu s cibulovými slupkami.

Další možnost je mramorové barvení - na povrch vajíčka přiložíme zelené lístky a kolem celého vajíčka přiložíme ještě cibulové slupky a omotáme nití. Takto zabalená vajíčka můžeme dát ještě do staré silonové ponožky a spolu se zbylými slupkami uvařit natvrdo.
Pro lepší barvu můžeme do hrnce přidat kromě slupek ještě 2 lžičky mleté kávy.

Uvařená vajíčka ochladíme studenou vodou, sundáme slupky či gázu, osušíme a pro lepší lesk potřeme olejem.


Vedle vajíček se krčí i doma vyrobená pomlázka. Bohužel nám proutky trochu zaschly, tak se s nimi špatně pracovalo. Pomlázka je pletená z 8 proutků a spoustu návodů na pletení najdete třeba na YouTube.

Read more...

Velikonoční vajíčka z recyklovaného papíru

7. dubna 2012

Nedávno jsem na internetu našla na první pohled pěkný tip na tvoření. Šlo o vánoční ozdoby z papírových obalů od vajíček. Tak jsem to letos naplánovala na Velikonoce. Nemám však vykrajovátko ve tvaru vajíčka, takže formu jsem si vyrobila z moduritu. V průběhu práce jsem o trochu změnila postup. Probarvování papíru potravinářskými barvami se nám nějak neosvědčilo, po uschnutí to vypadalo všelijak, jenom ne hezky.
Připravená papírová směs vypadá zpočátku trochu nechutně, ale po chvilce si člověk zvykne :-)
U této práce se celkem dobře nabízelo vypravovaní staršímu synovi o recyklaci papíru, a proč má smysl třídit odpad.
Vajíčka jsme vyráběli na etapy neb s mladším synem to teď ani jinak nejde. Díky sušení je to práce trochu zdlouhavá, ale výsledek je myslím celkem pěkný, i když by to na fotce vypadalo lépe s bílým pozadím.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na výrobu potřebujete:
1 obal od vajíček (velké 30ks plato), lepidlo Herkules, vykrajovátko vejce, temperové barvy, štětec, jehlu a nit + mixér ve kterým jste ochotni rozmixovat papír

1. Obal od vajíček natrhejte na malinké kousky a dejte do mísy.
2. Natrhaný papír zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořené a nechte do druhého dne stát.
3. Namočený papír i s trochou vody rozmixujte mixérem. Rozmixovanou směs nahrňte v míse ke straně a přebytečnou vodu odstraňte. (Úplné vymačkání vody přes síto se mi zcela neosvědčilo, s téměř suchou hmotou se mi špatně pracovalo). Přibližně na 8 lžic papírové směsi přidejte 1 lžíci lepidla Herkules. Vyzkoušeno i bez lepidla a drží to také.
4. Na plech dávejte do formičky papírovou směs a umačkejte lžičkou. Mokrá směs by měla být cca 4-5 mm vysoká.
5. Dejte sušit. Můžete sušit i v pootevřené troubě na 50 st. na program horký vzduch. Zhruba v polovině sušení je potřeba příborovým nožem vajíčka "odříznout" od plechu a otočit. Pokud se nějaké vajíčko roztrhne nebo je příliš tenké, dá se spravit přidáním mokré papírové směsi navrch. Okraje vajíček lze doladit pomocí nůžek.
6.-7. Suchá papírová vajíčka nabarvíte velmi málo naředěnými temperami nejprve z jedné strany, necháte uschnout, pak teprve nabarvíte z druhé strany.
8. Vajíčka prošijete jehlou a nití a ponecháte delší konce na závěsné očko.
9. Hotová vajíčka navěsíte na březové větvičky.

Read more...

Čtení č. 6 aneb mohlo by Vás zajímat

6. dubna 2012

Předevčírem se konalo další setkání místních příznivců eko hospodaření neboli pokračování zimních přástek, a konalo se opět u naší paní farmářky v Klokočí. Tentokrát to bylo i s malým výletem do místních skal.
My jsme se s Martínkem ráno dopravili vlakem, a než přijeli ostatní, byli jsme se s Aničkou kouknout jestli už náhodou neporodila ovečka. ....prozatím nic. Zapomněla jsem v batohu foťák, takže ovečky byly bez fotek.

Dopoledne jsme se šli všichni podívat na krávu Barču s telátkem. Je to malý býček, je mu něco přes půl roku a Baru čeká opět další telátko. Vzhledem ke stáří býčka si Barča dostatečně užívá mateřství :-)


....a malá prohlídka osetého pole. Tady je veškerá zelenina kromě brambor a cibule. Pole je zatím stále jen hnědé, ale za měsíc už to bude vypadat určitě jinak.
Letos paní Hudská poprvé dělala výsev podle Biodynamického kalendáře podle Maria Thun®. Koho by zajímal princip výsevu, může se o něm dočíst např. ZDE.


Zbytek dopoledne jsme strávili povídáním, někdo u toho předl, někdo pletl, někdo jen tak relaxoval, a některé ženy a děti se vrhli do pečení perníčků pomocí speciálních voskových forem.


Odpoledne se počasí umoudřilo a vykouklo sluníčko. Výlet do klokočských skal zakončil příjemně strávený den.

Read more...

Tvarohová pomazánka s vejci a koprem

2. dubna 2012

Po delší době nesu jednoduchý recept na pomazánku ......bez konzervantů, stabilizátů a nevím čeho všeho možného ještě, co se vyskytuje v kupovaných. Kdo můžete, použijte nejlépe domácí suroviny.
Nám se podařilo mít krom jiného i přísun domácího mléka a tvarohu. Nicméně kvůli množství tuku to střídáme s kupovaným.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept
250 g tvarohu, 2 vejce (natvrdo uvařená), 5 lžiček jemně sekaného kopru, sůl, pár lžic mléka popř. smetana

Do misky dáme tvaroh a dle potřeby ho rozmícháme s trochou mléka nebo smetany na potřebnou hustotu. (Kupovaný tvaroh ve vaničce je již dost řídký). Přimícháme nahrubo nastrouhaná vejce a kopr. Dle chuti osolíme. Podáváme nejlépe s celozrnným pečivem.

Dobrou chuť!

Read more...

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP