Žitno-pšeničný chléb (s droždím)

27. srpna 2012

Dostala jsem mailem recept na žitno-pšeničný chéb od naší čtenářky, paní Hanky. Kdo se nehodlá vydat složitější cestou a učit se péct chléb z pravého kvásku, může zkusit variantu s droždím.
Paní Hanka píše, že výsledek byl vynikající a že se všichni doma shodli, že to byl zatím její nejlepší chleba. Také nám poslala fotky z jejího pečení plus recept na housky. Ten se však chystám otestovat a zveřejnit později.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Recept
1/2 kg chlebové hladké mouky, 1/2 kg chlebové žitné mouky, 2 lžičky soli, 3 lžičky kmínu, 3 lžíce octa, 3 lžíce oleje, 600+50 ml vlažné vody, 1 kostka droždí (42 g), (hl. mouka, vaječný bílek, voda, ocet)

Do větší mísy nasypeme obě mouky, sůl a kmín. Dále přilijeme ocet, olej a 600 ml vody. V cca 50 ml vlažné vody rozmícháme kostku běžného droždí a bez vyběhnutí přidáme do mísy. Těsto vypracujeme běžným ručním způsobem, jako každé jiné kynuté těsto. Zaprášíme hladkou moukou a necháme při pokojové teplotě kynout hodinu a půl.
Po té vyklopíme těsto na pomoučený vál, vytvarujeme požadovaný bochník a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Zapneme troubu na maximum a po dobu rozehřívání necháme chléb ještě na teplém místě dokynout. Bochník potřeme vaječným bílkem, a obráceným koncem vařečky do něj uděláme několik hlubších důlků. Chleba dáme do trouby vyhřáté na maximum spolu s hrnkem octové vody a  necháme péct 15 minut. Pak teplotu stáhneme na cca 160 st. C a necháme dopéct dalších 60 minut. Každých 15 minut chléb potíráme octovou vodou. Hotový chléb vyndáme, necháme ho cca 15 minut zchladnout, pak ho zabalíme do utěrky a strčíme do peřin, kde pomalu chladne a dopéká se tak až do rána.

Dobrou chuť!

0 komentářů:

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP