1. bedýnka 2012 - skupina A

21. června 2012

Konečně nám začala sezóna a máme tady první letošní bedýnku.

V bedýnce byl: tuřín (vlevo), vodnice (vpravo), máta, petrželka, sušené švestky, měsíček lékařský,


mangold, česnekové výhonky, salát.


Někteří s námi bedýnkují poprvé, takže tady jsou nějaké rady a tipy:
O tuřínu se můžete dočíst něco málo ZDE. Můžete z něj uvařit třeba výbornou polévku.

Jestli se nemýlím, tak vodnice je naše bedýnková premiéra a prozatím jsem o ní nepsala.

Sušené švestky pochází z Ekofarmy Naděje z Mokrého u Všeně. Jak jste se mohli dočíst, jde o Čačanskou lepoticu (bez pecky) a o Švestku domácí - pravá, pozdní (s peckou). V případě zájmu je možné tyto švestky přiobjednat.

Máta je letos trochu jiná, netuším co je to za druh - zkusím zjistit.
Loňská máta, při ponechání ve vodě, zapustila kořínky a bylo možné si ji dále pěstovat v květináči.

Měsíček lékařský dává paní farmářka hlavně na ozdobu, ale je možné si z něj udělat čaj nebo ho nasušit a přidat k ostatním bylinkám do zimní čajové směsi.

Mangold již v loňské bedýnce byl. Je to vyborná zelenina a připravuje se podobně jako špenát. Jeden recept ZDE. Omytí mangoldu byla náročná práce, ale jídlo z něj bude stát za to :-)

Česnekové výhonky vidím poprvé. Zkusila jsem je zadat do vyhledávače, a opravdu se to jí, a dokonce celkem draho prodává. Tak na to jsem zvědavá.

Ne každý má čas nebo se chce ihned pouštět do vaření jakmile bedýnku přiveze domů, a tak jsem loni začala sestavovat takový návod, co se kterou zeleninou udělat, jak ji uložit, aby vydržela - odkaz.


S paní farmářkou jsme trochu probíraly, že téměř nikdo nepíše žádné komentáře (tipy, recepty.....). Byla by ráda za nějakou odezvu, jak jste s bedýnkami spokojení, co jste z nich dobrého uvařili apod. Když to půjde, ráda se přizpůsobí nějakým požadavkům třeba v další sezóně.
Prozatím tu není mnoho receptů, a tak si myslím, že spousta začínajících odběratelů by uvítala nějaké tipy.

Ani na sousední farmě se moc nediskutuje na téma bedýnky, a to mají odběratelů daleko více.
Takže bych vás ráda vyzvala k nějaké diskuzi, klidně můžete napsat, že jste tu či onu zeleninu zkrátka jen hodili do polévky :-)

4 komentářů:

Unknown 22. června 2012 v 10:49  

Měla bych být ve skupině B jako nováček, takže už se těším na první bedýnku a pak se pokusím napsat nějaký koment, co jsem s bedýnkou udělala ;-)

Anonymní,  22. června 2012 v 14:53  

Děkuji za tento příspěvek, s prvními bedýnkami mám vždycky trochu problém - jak je zpracovat. Právě jsem si přečetla článek a jdu na to. Asi zkusím i dumlíkačku :) Díky Marcela P.

Anonymní,  22. června 2012 v 21:13  

Taky jsem zařazená jako nováček do skupiny B. A slibuju, že budu komentovat :) Jen škoda, že si na naši první bedýnku musíme počkat až do července, ale kdo si počká, ten se dočká. "Áčkařům" přeju dobrou chuť.
Petra K.

Lenka 23. června 2012 v 9:08  

Ahoj všem, jsem ráda, že se konečně objevily nové komnetáře, díky.
Ano, bohužel, příští týden se termín ruší, ale nemusíte být smutní, další bedýnka bude zase o něco plnější. Také se pokusím zajistit k přikoupení k bedýnce i jinou zeleninu. Prozatím nic neslibuji, je to v jednání. Lenka

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP