Velikonoční vajíčka z recyklovaného papíru

7. dubna 2012

Nedávno jsem na internetu našla na první pohled pěkný tip na tvoření. Šlo o vánoční ozdoby z papírových obalů od vajíček. Tak jsem to letos naplánovala na Velikonoce. Nemám však vykrajovátko ve tvaru vajíčka, takže formu jsem si vyrobila z moduritu. V průběhu práce jsem o trochu změnila postup. Probarvování papíru potravinářskými barvami se nám nějak neosvědčilo, po uschnutí to vypadalo všelijak, jenom ne hezky.
Připravená papírová směs vypadá zpočátku trochu nechutně, ale po chvilce si člověk zvykne :-)
U této práce se celkem dobře nabízelo vypravovaní staršímu synovi o recyklaci papíru, a proč má smysl třídit odpad.
Vajíčka jsme vyráběli na etapy neb s mladším synem to teď ani jinak nejde. Díky sušení je to práce trochu zdlouhavá, ale výsledek je myslím celkem pěkný, i když by to na fotce vypadalo lépe s bílým pozadím.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Na výrobu potřebujete:
1 obal od vajíček (velké 30ks plato), lepidlo Herkules, vykrajovátko vejce, temperové barvy, štětec, jehlu a nit + mixér ve kterým jste ochotni rozmixovat papír

1. Obal od vajíček natrhejte na malinké kousky a dejte do mísy.
2. Natrhaný papír zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořené a nechte do druhého dne stát.
3. Namočený papír i s trochou vody rozmixujte mixérem. Rozmixovanou směs nahrňte v míse ke straně a přebytečnou vodu odstraňte. (Úplné vymačkání vody přes síto se mi zcela neosvědčilo, s téměř suchou hmotou se mi špatně pracovalo). Přibližně na 8 lžic papírové směsi přidejte 1 lžíci lepidla Herkules. Vyzkoušeno i bez lepidla a drží to také.
4. Na plech dávejte do formičky papírovou směs a umačkejte lžičkou. Mokrá směs by měla být cca 4-5 mm vysoká.
5. Dejte sušit. Můžete sušit i v pootevřené troubě na 50 st. na program horký vzduch. Zhruba v polovině sušení je potřeba příborovým nožem vajíčka "odříznout" od plechu a otočit. Pokud se nějaké vajíčko roztrhne nebo je příliš tenké, dá se spravit přidáním mokré papírové směsi navrch. Okraje vajíček lze doladit pomocí nůžek.
6.-7. Suchá papírová vajíčka nabarvíte velmi málo naředěnými temperami nejprve z jedné strany, necháte uschnout, pak teprve nabarvíte z druhé strany.
8. Vajíčka prošijete jehlou a nití a ponecháte delší konce na závěsné očko.
9. Hotová vajíčka navěsíte na březové větvičky.

0 komentářů:

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP