Prvosenka vyšší (Primula elatior)

14. dubna 2012

Máme tady další jaro a s ním i začátek sběru bylinek. Kdo si vlastní bylinky ještě nesbírá, může se nechat inspirovat. Motivací ke sběru může být i cena léků a kupovaných bylinek. Kdo si někdy kupoval bylinky v lékárně, tak ví, že krabička (sáček) bylinek stojí poměrně dost peněz. Přitom vlastní sběr takového množství může trvat jen několik desítek minut a kvalitní sušička udělá další práci za Vás.
V nejbližším příspěvku uvedu kalendář sběru bylinek a uvádím moje oblíbené stránky, kam chodím na informace a fotografie - Naturfoto, Herbář Wendys.

Prvosenka vyšší je první bylinkou, kterou každoročně začínáme se sběrem. Hojně nám roste na chalupě, což je o něco vyšší nadmořská výška než v Liberci. Prvosenku už máme usušenou, a tak pokud ji chcete ještě hledat, musíte do vyšších míst.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Prvosenka vyšší (Primula elatior)


Popis:
Vytrvalá, až 30 cm vysoká bylina. Listy v přízemní růžici jsou měkké, svrasklé, podvinuté, čepel vejčitá, k bázi zúžená, zubatá, na rubu chlupatá až téměř lysá, na líci pýřitá až téměř lysá, řapík křídlatý. Květní stvol až 30 cm vysoký, chlupatý, okolík převislý. Kalich válcovitý, hranatý, ke korunní trubce téměř přitisklý. Květy nevonné, sýrově žluté, na bázi s oranžovou skvrnou, lem mělce nálevkovitý až plochý. Kvete od března do května.

Stanoviště:
Dubohabřiny, louky, bučiny, horské louky, vysokostébelné trávníky, preferuje půdy vlhké, mírně kyselé až neutrální.

Rozšíření:
V ČR lokálně hojná od nížin do horských oblastí (max. asi 1350 m n.m.), někde však vzácná nebo zcela chybí. Celkově roste v západní, střední a jižní Evropě, na severu po Dánsko a jižní Švédsko, dále na Urale, ve střední a jihozápadní Asii.

Léčitelství:
Obsahuje saponiny (z nichž zejména asi 5 % kyseliny primulové, obsah saponinů v květech je asi 2%, v oddenku okolo 10 %), glykosidy (primverosid, primulaverosid), silice, flavonoidy, vitamin C, kyselinu křemičitou a sacharidy.

Sbírá se květ i s kalichem, tj. celé okolíky nebo oddenek i s kořenem, zřídka i list. Květ se sbírá v době květu (duben, květen), oddenek brzy na jaře ještě před začátkem vegetace nebo na podzim (v těchto obdobích obsahuje nejvyšší množství saponinů). Obě drogy se suší za teplot nepřesahujících 35 až 40 °C.

Droga uvolňuje hleny, zlepšuje vykašlávání, působí mírně močopudně, tlumí záněty, přispívá k rozpadu močových kaménků a celkově uklidňuje.

Podává se obvykle ve formě nálevu (10 g květů na 2 šálky vody 1x denně, je-li drogou kořen, pak jeho množství poněkud snížit) a to zejména při nemocích dýchacích orgánů, plic, ledvinových zánětech apod. Zevně se v některých případech osvědčily obklady z koncentrovanějšího odvaru na odstraňování podlitin (40 g kořene na ¼ l vody) nebo proti dně, revmatismu, závratím či migréně (10 g celé rostliny, tj. kořen, listy i květ na 1 l vody).

Výraznější účinky oproti prvosence vyšší má prvosenka jarní, ta je však lokálně chráněna.

Pěstování:
Prvosence vyšší se daří na polostinném až slunném stanovišti, půda by měla být těžší, humózní, vlhčí. Množí se dělením, řízky nebo semeny, která se vysévají v březnu pod sklo. Pěstuje se ve více odrůdách s pestrými květy.

(Zdroj: Herbář Wendys)

0 komentářů:

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP