Podběl lékařský (Tussilago farfara)

14. dubna 2012

Podběl ... oblíbená jarní bylinka ... bohužel jsem se právě dočetla, že byl podběl vyřazen z oficiálního seznamu léčiv. V lékárně ho už samotný neseženete. Nové výzkumy prý prokázaly, že v něm byly objeveny pyrolizidinové alkaloidy. Jde o významné hepatokarcinogeny, tedy látky způsobující rakovinu jater - (zdroj ZDE).

Další důležité informace jsem zatím nenašla, ale ZDE se píše ještě toto:
Užívání drogy limituje obsah pyrolizidinových alkaloidů, které toxicky a karcinogenně působí na játra. I když je tento vliv se zřetelem na nízký obsah pyrolizidinových alkaloidů nepatrný, nedoporučuje se ani překračování terapeutických dávek, ani dlouhodobé užívání drogy. Při nadměrném užívání může vzniknout obstipace. Terapeutické riziko se sníží, když se nepodává droga zcela čerstvá, protože skladováním se oslabuje účinnost necidů.

Podběl, vzhledem k obsahu pyrrolizidinových alkaloidů, nesmí být užíván ženami v období těhotenství a kojení, také by neměl být podáván dětem. V čajových směsích, kde podběl tvoří zhruba 15% podíl, by neměl být jakkoliv nebezpečný. I přesto, že obsah alkaloidů není vysoký, nedoporučuje se užívat podběl dlouhodobě a ve vysokých dávkách. Maximální doba užívání v roce je 4 – 6 týdnů.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Podběl lékařský (Tussilago farfara)
 


Popis:
Podběl je vytrvalá bylina. Rychle se rozrůstá výběžkatými oddenky. Z jedněch oddenkových pupenů na jaře vyrůstají květonosné stvoly. Z druhých oddenkových pupenů po odkvětu vyrůstají listy. Stvoly jsou 5 – 15 cm vysoké, vlnaté a porostlé šupinami. Jsou zakončeny jednotlivými květy. Květní úbory mají samčí trubkovité květy uspořádané v terči a samičí květy jazykové na okrajích. Obojí květy, samčí i samičí, mají jasně žlutou barvu. Podběl kvete v březnu a v dubnu. Plodem je ochmýřená nažka.

Stanoviště:
Pole, štěrkoviště, náspy, podél cest, lomy, rozvaliny, břehy, příkopy, na nezarostlých půdách.

Rozšíření:
V ČR hojně ve všech nadmořských výškách kromě poloh nejvyšších, celkově roste téměř v celé Evropě, v severní Africe a v Asii.

Léčitelství:
Podběl lékařský byl v léčitelství známý již v době Hippokratově jako prostředek na tišení suchého kašle. Dnes se používá jak k vnitřnímu, tak k vnějšímu použití.

Vnější použití:
Zevně lze podběl použít v nálevu ve formě obkladů na vředy, špatně se hojící rány, ekzémy či při zánětu žil. Působí protizánětlivě, podporuje epitelizaci tkání a urychluje hojení ran. Zajímavé využití mají listy čerstvé v lidovém léčitelství při revmatismu, bolestech kloubů, dně či artrózách.
Příprava obkladů z čerstvých listů: Z čerstvých listů odstraňte řapíky, důkladně je omyjte ve studené vodě a ve dvou vrstvách jimi obložte kloub. Přikládejte vždy vrchní, zelenou stranou. Pak je zajistěte obinadlem a obalte na několik hodin vlněným šátkem.

Vnitřní použití:
Hlavní využití podbělu, jak květů, tak listů, je léčba kašle a zahlenění. Pro značný obsah slizovitých látek dobře uvolňuje hleny z dýchacích cest. Podběl se užívá v nálevu. Je součástí řady léčivých čajových směsí proti kašli a nachlazení. Je vhodné ho užívat při onemocnění horních cest dýchacích a nachlazení spojených se zahleněním.
Příprava nálevu pro použití při nachlazení a onemocnění horních cest dýchacích: 1 polévková lžíce sušených podbělových květů se zalije 500 ml vařící vody, nechá se 10 minut vyluhovat a poté se scedí. Připravuje se vždy čerstvý, bezprostředně před použitím. Je dobré čaj osladit medem.

Sběr a skladování:
Květy podbělu se sbírají časně zjara, po jejich rozkvětu, vždy za suchého počasí. Suší se rychle ve stínu na lískách ve vrstvě do 5 cm nebo umělým teplem do 40°C. Podbělové květy schnou velmi dobře. Květy zahnědlé nebo odkvétající květy s chmýřím se nesbírají, případně se během sušení odstraňují. Také není dobré sbírat květy příliš rozkvetlé, protože se po usušení brzy rozpadají. Správně usušený květ se musí zanechat přirozeně žlutou barvu, je bez zápachu a má nahořklou chuť.
Usušené květy i listy se balí do papírových obalů. Skladují se na suchém místě, chráněném před světlem a vlhkostí.

Obsažené látky:
Podběl obsahuje mnoho účinných látek. Květy obsahují hodně slizovitých látek, dále pak flavonoidy, silici, hořčinu, třísloviny, inulín, karotenoidy a pyrolizidinové alkaloidy. Listy obsahují také sliz, třísloviny a stejné alkaloidy jako květy. Pyrolizidinové alkaloidy jsou toxické ve vyšších dávkách.

Toxicita a nežádoucí účinky:
Přestože obsah škodlivých alkaloidů není vysoký, nedoporučuje se užívat podběle dlouhodobě a ve vysokých dávkách, k vnitřnímu použití je lépe vzít sušenou drogu, neboť sušením se obsah alkaloidů snižuje. Samostatně by se také podběl neměl podávat dětem a těhotným a kojícím ženám, ve směsích, kde je podběle nejvíce 15 %, by však neměl být jakkoliv nebezpečný.

(Zdroje - Herbář Wendys, Vitalion)

0 komentářů:

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP