Tvarohová štola

16. prosince 2011

Recept na štolu mám od jedné známé. Její štolu jsem kdysi ochutnala a doslova mě uchvátila. Doma jsme štolu nikdy nepekli, takže jsem ji neznala. Kdysi jsem jich ochutnala několik koupených, ale srovnat se to vůbec nedá. Takže kdo nemáte recept na štolu, určitě ji vyzkoušejte. V chladu vydrží celkem dlouho. ..........tedy pokud ji dříve nesníte :-)
Po upečení je dobré ji nechat min. 1-2 dny uležet v chladu. Místo kandovaného ovoce, které nemám ráda, přidávám pokrájené sušené meruňky nebo švestky popř. višně, a kromě mandlí ještě vlašské ořechy a nahrubo nasekanou hořkou čokoládu. Zkrátka do těsta si můžete dát to, co máte rádi.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept
500 g polohrubé mouky, 250 g tvarohu, 200 g másla (popř. Hera), 180 g cukru, 2 vejce, ½ lžičky skořice, citrónová kůra, 3 lžíce rumu, prášek do pečiva, 100 g rozinek, 60 g mandlí, kandované ovoce + 60 g másla na potření, moučkový cukr s vanilkou na posypání

V menší míse utřeme do pěny změklé máslo, cukr a vejce. Přimícháme skořici, citr. kůru, rum a tvaroh, a vše důkladně vyšleháme. Ve větší míse smícháme mouku, prášek do pečiva, rozinky, nahrubo nasekané mandle, sušené nebo kandované ovoce popř. co máte rádi. Přimícháme připravenou pěnu z menší mísy a vypracujeme na hladké těsto, vytvarujeme překládáním. Při použití řídkého tvarohu se může těsto ještě lepit, v tom případě přidáme ještě trochu mouky. Z těsta vytvarujeme dlouhý váleček, může být trochu do výšky, při pečení se malinko rozjede (podle tuhosti těsta). Pečeme asi na 150-180 st. C.
Ještě horkou štolu pomažeme 60 g másla a silně pocukrujeme cukrem s vanilkou.
Štolu je nejlepší nechat před konzumací 1-2 dny uležet v chladu.


¨
Dobrou chuť!

0 komentářů:

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP