Italská pizza - recept na těsto

31. prosince 2011

Mám tu jeden recept pro ty, kdo mají rádi pizzu a doma ji ještě nevyzkoušeli. Pizza je rychlá a výborná. Kdo stále ještě kupuje ty hrozné vysoké mražené placky na přípravu pizzy, ať tuto určitě vyzkouší. Na kupované těsto rychle zapomene :-) Recept pochází z pořadu Kuchařská pohotovost a v diskuzích na internetu se lze dočíst u různých receptů na pizzu, vyjádření k surovinám těch, kteří pekli pizzy přímo v pizzérii.
Kdo neumí točit pizzu (to bude asi valná většina :-))), tak se v postupu doporučuje pizzu vytahovat rukama na stole. To nám také moc nejde, tak vždy volíme váleček a jsme spokojení.
Předpis je na 8-9 pizz. My dáváme obvykle 350 g mouky, což je na 3 pizzy. Olej a droždí nemusíte měřit přesně, může být klidně o fous víc. Těsto stačí odložit do nějaké misky.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept
900 g hladké mouky, 1 lžíce olivového oleje, 10 g droždí, cca 500 ml vody, 10 g cukru, 20 g soli

Mouku smícháme se solí, droždím, cukrem, olivovým olejem a vlažnou vodou. Vypracujeme tužší hladké těsto, které se nelepí a vytvoříme jednotlivé bochánky. Ty naskládáme do vyššího plechu lehce poprášeného moukou, který přikryjeme, aby těsto neoschlo a necháme asi hodinu při pokojové teplotě nakynout. Pak těsto vytáhneme do tenké placky pouze se zvýšenými okraji. Obložíme dle chuti nebo druhu pizzy.
Upečeme nejlépe v peci nebo v troubě vyhřáté na 250 stupňů zhruba 5-8 minut.

Rady: Vodu přidávejte postupně a podle potřeby – každá mouka saje jinak.
Těsto lze připravit předem – v lednici vydrží i několik hodin.
V těstě nesmí zůstat vzduchové bublinky, při tvarování pizzy by se potrhalo.
Těsto musí být pevné, kompaktní, hladké bez jakýchkoli hrudek a nesmí se lepit. Pokud přidáte moc mouky, těsto ztuhne a hůř se s ním pracuje.

3 komentářů:

Dana 8. ledna 2012 v 8:40  

Ahoj Leni, prosím tě, kolik bochánků jsi z toho těsta udělala? Předpokládám, že 1 bochánek = 1 pizza... Já dělám těsto na pizzu z prášku, ale raději bych zkusila tohle.

Díky Dana

Lenka 17. ledna 2012 v 22:12  

Ahoj Dančo, určitě to zkus. My děláme z cca 350 g mouky 3 pizzy = 3 bochánky a jsou celkem velké. Z těch 900 g mouky jich bude cca 8. Ostatní suroviny se hůře rozpočítávají na menší dávku, protože kuch. váhy jsou min. +-1 g. Droždí může být klidně o fous víc, olej může být taky klidně téměř celá lžíce, cukr dej jen trochu kvůli kynutí a sůl přiměřeně, protože je celkem slané to co dáváš navrch na pizzu. Jo, a co jsem tam nenapsala (budu muset doplnit), pizzu si válej (vytahuj) a dávej na plech vždy těsně před pečením, jinak se bude trhat a půjde špatně přenést. A na těsto pod sýry, zeleninu apod. dáváme rajčatové pyré s troškou soli a cukru. Dej vědět jestli měla pizza úspěch :-)

Anonymní,  14. února 2014 v 1:02  

doporučuju pomalé kynutí těsta 24-48h v ledničce a pizzu nepéct na plechu, ale šoupnout do trouby (teplotu na maximum) na rozpálený pečící kámen, je potom krásně vypečená, jako z pizzerie

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP