Zdravější vánoční cukroví

29. listopadu 2011

Možná, že čekáte nějaké dobré recepty na zdravé vánoční cukroví, ale musím vás zklamat, žádné zatím nebudou. Na nějaké se letos chystám i já, ale dám je sem až po vyzkoušení, abych je mohla ohodnotit. I my se učíme žít zdravěji, ale ke zdravějšímu cukroví jsem se zatím nedostala. Osobně vůbec nemám potřebu dělat cukroví, mám raději nějaké koláče, řezy, záviny..... ale k atmosféře Vánoc to prostě patří, navíc to nemůžu odepřít staršímu synovi. Už se těší, že bude válet těsto a vykrajovat :-) takže něco určitě vyzkoušíme.
Mám pro vás však návod jak zdravějšího pečení docílit, co a čím v receptech nahradit. Myslím, že pokud nahradíte alespoň polovinu surovin za zdravější, i to bude úspěch, a budete mít lepší pocit, že jste pro sebe i své blízké udělali něco dobrého.

Nějaké vánoční recepty jsem však před nedávnem slibovala a ty určitě budou. V následujících dnech uvedu recept na Babiččinu vánočku a Tvarohovou štolu. Pokud nemáte vlastní osvědčené recepty, tak doporučuji vyzkoušet.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jak tedy udělat zdravější vánoční cukroví?

Obecné rady jsou, že můžete použít klasické recepty a v nich nahradit nezdravé suroviny zdravějšími. V některých případech však bude potřeba přihlédnout i k výsledné konzistenci těsta a v případě potřeby ji upravit. Pokud nemáte s pečením vůbec žádné zkušenosti, bude lepší vyzkoušet již recepty někým odzkoušené.

Tipy pro zdravé pečení

1. MOUKA - místo bílé mouky použijte špaldovou nebo pšeničnou celozrnnou mouku
Bílá mouka neobsahuje živiny, vlákninu, zahleňuje tělo, zalepuje střeva a urychluje stárnutí.

2. CUKR - místo bílého cukru používejte různé druhy sirupů - ječmennou sladěnku, javorový sirup, rýžový sirup,  pšeničný sirup nebo agáve sirup. Cukr můžete zcela nahradit například máčenými rozinkami. Jestliže je namočíte do vody, vznikne sladká voda, která postačí na celý moučník.
Bílý cukr bere tělu energii, ničí zdravou střevní mikroflóru, vytváří optimální prostředí pro záněty a odebírá z těla minerální látky a živiny, což se projeví na špatné kvalitě nehtů, vlasů i oslabenou imunitou a nervovou soustavou.

3. TUK - místo klasického másla a tuků použijte kvalitní tuky a oleje
Tzv. trans-tuky jsou podle posledních výzkumů nejškodlivější, protože podporují procesy, které zvyšují riziko srdečně cévních sraženin, zánětů, zužují cévy, přispívají k růstu zhoubných nádorů i k nadváze. Oleje vybírejte v biokvalitě a nerafinované. Do pečení zkuste například sezamový olej.

4. VEJCE - místo vajec použijte Vajahit nebo sójovou mouku
A když už použijete vejce, tak nejlépe v biokvalitě.

5. KYPŘÍCÍ PRÁŠEK - místo kypřícího prášku používejte prášek bez fosfátů
Klasický kypřící prášek obsahuje ne příliš prospěšné fosforečnany. Použijte tzv. vinný kámen neboli prášek bez fosfátů.

6. KRÉMY A NÁPLNĚ - nedělejte nezdravé a náročné krémy a pomazánky
Místo těžko stravitelných a časově náročných krémů zkuste skvělou pomazánku Carob s ořechy slazenou pouze obilným sirupem nebo hotový krém ze čtvero ořechů s rozinkami. Můžete i smíchat mandlové nebo arašídové máslo s rýžovým sirupem nebo vybrat zajímavý džem bez cukru. To všechno se dá koupit v každé dobře zásobené bioprodejně.

7. CUKR NA OBALENÍ - neobalujte cukroví v dalším cukru!
Místo obalování cukroví v moučkovém cukru zkuste obalovat v sušeném ovesném mléce - má jemně sladkou chuť. Stejně tak i štrůdl jím lze posypat a budete mile překvapeni.

8. SUŠENÉ A KANDOVANÉ OVOCE - nepoužívejte kandované nebo sířené ovoce
Kandované ovoce obsahuje další cukry, které už do cukroví někdy nejsou potřeba. Kupujte nejlépe nesířené sušené ovoce nebo si přes sezónu udělejte vlastní zásoby. Pro síření se používá oxid uhličitý, který může vyvolávat bolesti hlavy nebo nevolnost. Všeobecně se vyhýbejte všem chemickým barvivům.

0 komentářů:

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP