Zapečený fenykl s dýní, rajčaty a sýrem

19. října 2011

Tak u nás došlo konečně na ten fenykl .......a také se uvolnilo místo v lednici :-)
Komu se podařilo jako mě, nashromáždit z bedýnek 2 fenykly, mohl již udělat fenykl třeba takto podobně zapečený. Prošla jsem pár receptů a udělala si představu, co bych do tohoto jídla asi tak všechno mohla dát a co bylo zrovna k dispozici doma. Fenykl je celkem hodně aromatický, takže dýně ho perfektně nastavila.
Výsledek byl moc dobrý. Nebudu psát výborný, protože s fenyklem jsem prozatím nejedla ani nic lepšího, ani horšího. Ale mohu říct, že takto bych to klidně uvařila znovu.
Nať z fenyklu jsem nakrájela najemno, kořen nastrouhala a obojí už je v sušičce. Co s kořenem ještě nevím, ale nať budu dávat do salátu, na brambory apod.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept
2 řapíky fenyklu, dýně Hokkaido, 1/2 větší cibule, 2-3 rajčata, 1 vejce, 1 dcl smetany, 1 dcl bílého vína, 1/2 drůbežího bujónu Alnatura (drůbeží vývar), 2-3 dcl vody, 1,5 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, sůl, bílý pepř, drcený kmín, sýr na strouhání

Řapíky fenyklu (odstraňte zdřevnatělé natě) pokrájejte na 1cm plátky, dýni na větší kostky a cibuli na širší proužky. Do malého hrnce dejte vodu, bujón, víno a trochu soli a povařte 5-7 min. fenykl. Povařený fenykl vyjměte. V jiném malém hrnci udělejte z másla a mouky jíšku, přidejte kmín, pepř, zalijte vývarem z fenyklu a cca 10-15 min. povařte. Ke konci přidejte smetanu, krátce provařte a odstavte. Do hotového bešamelu ještě přimíchejte vejce.
Do vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy střídavě pokládejte fenykl, dýni, cibuli a rajčata. Zeleninu navrch ještě lehce osolte. Zalijte bešamelem, posypte nadrobno nakrájenou fenyklovou natí, sýrem a dejte do trouby zapéct.



Dobrou chuť!

0 komentářů:

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP