Pekingské zelí na smetaně

7. října 2011

Na pekingské zelí jsme všichni koukali, jakoby to bylo něco nového :-) Opak je však pravdou, tento druh zelí jsem našla ve staré knize Zelená kuchyně. Kniha byla vydána roku 1991 a jsou v ní obsaženy takové druhy zeleniny jako novozélandský špenát, mangold, perlovka (rádoby moderní cibulová rostlina), černá ředkev, vodnice, černý kořen, oranžový patison, atd. Zkrátka nic nového, to jen my se máme co učit :-) Dokonce jsem si pak pekingského zelí všimla i ve zdejším obchodě, bylo sice ve spodní části více narostlé, ale také tak dlouhé. (Pamatuji se, že kdysi frčelo "čínské zelí", taková oválná světle zelená hlávka, zřejmě to bude ono ve velikosti baby, protože se píše, že Čínské zelí je na pěstování náročnější a není tak oblíbené).
Pokud to ještě platí, tak se píše, že kultivar Nozaki je u nás jediný povolený volně pěstovaný druh. (Až bude čas, tak se na detaily ještě zeptám paní farmářky.)
My jsme první část zelí spotřebovali do čínské směsi a z druhé jsme teprve včera vyzkoušeli tento recept. Ano, pekingské zelí nám krásně vydrželo 14 dní v lednici. Bylo v míse, omyté listy překrojené napůl a přes mísu přetažený mikrotenový sáček.
Recept je z knihy Zelená kuchyně a my jsme si ho ještě zpestřili mrkví, místo kyselé smetany jsme dali sladkou a mouky na zahuštění jen trochu. (Pro chlapy k tomu doporučuji ještě nějaký pěkný kousek opečeného masa a bude jim to chutnat také :-))) )
Listy pekingského zelí je také možné použít na různé závitky.
Netuším zda toto zelí ještě letos v bedýnce bude..... Jinak věřím, že jste si s pekingským zelím v kuchyni poradili dobře a že vám chutnalo.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Recept
cca 1/2 pekingského zelí, 2 dcl kyselé smetany, 40 g hladké mouky, máslo, sůl

Zelí nakrájejte na hrubé nudličky, krátce orestujte na másle, podlijte vroucí vodou, osolte a poduste. Podušené zelí zalijte kyselou smetanou rozšlehanou s moukou. Podle chuti můžete ještě přisladit. Podávat můžete s bramborem nebo s topinkou.
Zelí je také možné nechat podušené pouze na másle.

Dobrou chuť!

0 komentářů:

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP