Fenykl obecný (Foeniculum vulgare)

5. října 2011

V bedýnce jsme poprvé našli fenykl a musím se přiznat, že jsem se s ním setkala jen jednou, když jsem ho koupila prvnímu synovi do příkrmů. Takže i já se musím naučit co s ním.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Popis
Lidové názvy pro fenykl - italský kopr, římský kopr, sladký kopr, vlašský kopr, úkrop, fenykl hořký, fenykl sladký.
Původ fenyklu nalezneme v Asii, kde odedávna sloužil jako koření i jako léčivá rostlina. Příjemná vůně a jedinečná chuť fenyklu podmínily jeho široké průmyslové použití – v kosmetice, mydlářství, při přípravě likérů, výrobě bonbonů, ale také přípravků proti hmyzu. V oblibě ho mají i včelaři, protože dává mimořádně voňavý med.
Fenykl je dvouletá i víceletá rostlina a dorůstá až do výšky 2 metrů. Má vysoký obsah éterických olejů. Rostlinu můžeme zužitkovat celou, zralé plody, listy, nadzemní řapíkatou část i kořen.
Listy se sbírají na jaře a používají se čerstvé jako koření. Kořeny a plody se sklízejí na podzim. Z čerstvých květů se získávají semena ve tvaru půlměsíčků, chutnající po anýzu. Plody se odstřihnou, jakmile zhnědnou a nechávají se zavěšené, aby doschly.
Používání semen fenyklu má dlouhou tradici v likérnictví, jsou nedílnou součástí výroby mnohých bylinných alkoholických nápojů, například některých absintů a žaludečních likérů.

Použití v kuchyni
Řapík fenyklu je v mnohých zemích oblíbený jako kulinářská lahůdka. Můžeme ho koupit v lepších prodejnách zeleniny nebo ve větších prodejnách potravin. Používá se buď v syrovém stavu, nakrájený do salátu, nebo po rozebrání řapíku na jednotlivá lůžka nám vzniknou jakési "mističky", které můžeme plnit podle chuti a zapékat na mnoho způsobů.

Listy mají silnou anýzovou vůni a dají se přidávat například k nakládané zelenině místo kopru, do omáček a pomazánek. Čerstvé lístečky fenyklu mají silnou chuť a hodí se hlavně k rybám, neboť neutralizují nepříjemnou chuť rybího tuku. Mohou se přidávat i do polévek a salátů.

Semena jsou nejběžněji užívanou částí fenyklu. Jsou tvarem podobná kmínu, jsou však většinou vetší a po dozrání a usušení mají světle hnědou barvu. V semenech najdeme mnoho prospěšných látek, obsahují silice, éterické oleje, cukr, stopové prvky a vitaminy. Používání semen ve formě nálevu nebo odvaru má mnoho příznivých účinků na naše tělo.

Fenykl a děti
Fenykl je nenahraditelný pro kojence a menší děti. Už v herbářích z 10. století se uvádí podávání fenyklové šťávy s teplým mlékem. Fenykl totiž výborně uvolňuje větry, působí proti střevním těžkostem, které tak často trápí děti, hlavně v kojeneckém věku. Doporučuje se také pro kojící matky, neboť povzbuzuje činnost mléčných žláz a jeho příznivé účinky se s mlékem přenášejí na kojence.

Léčivé účinky
Fenykl je mírně močopudný, ulehčuje průběh menstruace, pomáhá uvolňovat hleny a můžeme jej přidávat i do čajových směsí na průdušky. Ve stáří se doporučuje na celkové povzbuzení organismu půl lžičky mletého fenyklu ráno a večer v poháru vína. Pro své všestranně dobré vlastnosti tvoří fenykl přísadu mnoha průmyslově vyráběných čajových směsí a různých medikamentů.
Fenykl má také dobré vnější použití, silný odvar slouží k omývání očí při zánětu spojivek a doporučuje se i na kosmetické napařování nebo obklady obličeje.
V malých dávkách je fenykl neškodný, silnější dávky nebo dlouhodobé užívání může vyvolat podráždění ledvin, žaludku a střev, projevující se bolestmi.
Už ve starověké Asii považovali fenykl za všestranný léčebný prostředek. Má vysoký obsah vitaminu C a posiluje imunitní systém. Jemně nakrájenou nať konzumujeme syrovou v různých salátech, jako dobrou prevenci mnoha onemocnění, včetně onkologických.

Dětský čaj proti plynatosti
plod fenyklu, nať bazalky, květ heřmánku, nať máty
Jednu lžíci čajové směsi dáme do ¼ l vroucí vody a necháme asi 15 minut vyluhovat. Neslazený čaj dáme dětem vypít nadvakrát, s přestávkou asi dvou hodin, kojencům do kojenecké láhve. Současně dáváme na bříško teplý heřmánkový obklad.

Fenyklový obklad na unavené oči
Jednu lžíci mletých semen fenyklu povaříme v 1 dl vody a necháme stát. Do vlažného odvaru namočíme vatový tampon, přiložíme na oči a necháme 10-15 minut působit.

Recept na čaj (nálev)
2 čajové lžičky semen (nejlépe podrcených) zalijeme šálkem vroucí vody a necháme 10-15 minut odstát. Scedíme a můžeme pít až 3x denně.

Odvar na pročištění dýchacích cest
2 polévkové lžíce na 0.5 l vody, povaříme 15 minut, scedíme (po šálcích vypijeme v průběhu dne). Odvar má silnější účinek než nálev.

0 komentářů:

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP