Bezinky dozrávají - připravte se!

17. září 2011

Je tu podzim a s ním i dozrávání plodů bezu černého, lidově zvaných bezinek. Na jaře jste si květy bezu černého mohli usušit nebo z nich vyrobit limonádu, a nyní na podzim můžete z bezinek udělat džem, marmeládu, šťávu, likér, víno nebo také nasušit do čaje.
Tento příspěvek píši s předstihem, abyste se mohli připravit a nepropásli jediněčnou šanci udělat si na zimu zásobárnu vitamínů.
Staré přísloví říká: "Před heřmánkem smekni, před bezem klekni." Podrobněji o černém bezu ZDE.

Některé z receptů mám od dobrých známých. Později recepty rozdělím, přidám fota a umístím odkazy do receptů.
-----------------------------------------------------------------------------------------

Bezinková šťáva
3 l bezinek, 2 l vody na každý litr šťávy, 1,5 kg cukru, 10 g kyseliny citronové

Vyzrálé bezinky odstopkujeme a propereme. Necháme okapat a nasypeme je do pětilitrové láhve, zalijeme studenou vodou a necháme 24 hodin stát. Pak je necháme prokapat přes čistou utěrku.
Na každý litr šťávy přidáme 1,5 kg cukru a kyselinu citronovou, dobře promícháme, aby se cukr rozpustil, a plníme do láhví.
Chceme-li šťávu uchovávat déle, povaříme ji s cukrem, naplníme do patentních sklenic a sterilujeme 20 minut při 80 °C.

Bezinkový džem I
1 kg bezinek, 500-600 g cukru , 5 g kyseliny citronové (šťáva z citronů), 1 balíček petosy

Vyzrálé a odstopkované bezinky opereme a necháme okapat. Z poloviny bezinek vylisujeme šťávu, nalijeme do hrmce a přidáme zbylé bezinky. Vaříme cca 5 minut. Přidáme 1/3 cukru a vaříme a mícháme do zhoustnutí. Vmícháme zbylý cukr smíchaný s petosou a vaříme dál, až džem zrosolovatí. Kyselinu citronovou rozmícháme ve lžíci vody a přidáme do džemu. Horký džem nalijeme do malých čistých a suchých skleniček a uzavřeme. Při 80 °C sterilujeme přibližně 20 minut.

Bezinkový džem II
bezinky, cukr, citron, skořice, hřebíček, Petol

Rozmačkané bezinky svařte na polovinu, aby se zahustily. Nesmí se připálit. Na 1 kg zahuštěné hmoty přidejte 40 dkg cukru a 1 lžičku kyseliny citronové nebo několik koleček citronu i s kůrou. Pro chuť se může přidat i trochu skořice nebo hřebíčku. Nakonec se přidá  balíček Petosy nebo Petolu. Džem se plní do malých skleniček, aby se stihl včas spotřebovat, protože po otevření se rychle kazí. Sterilujte při 80 °C přibližně 20 minut.

Bezinkový džem s jablky
2,5 kg jablek, 1,5 kg bezinek, 1 kg cukru, 4 ks Gelfixu, 1/8 l rumu

Bezinky odstopkujeme, omyjeme, podlijeme troškou vody a za stálého míchání rozvaříme. Pokud vám vadí semínka, můžete propasírovat přes hrubší cedník. Jablka oloupeme, nahrubo nastrouháme a v jiném kastrolu bez podlévání rozvaříme. Rozvařené hmoty smícháme, přidáme Gelfix (dle návodu) smíchaný s cukrem a přilijeme rum. Necháme ještě chvíli za stálého míchání povařit. Horký džem plníme do připravených čistých a suchých skleniček, uzavřeme a při 85 °C sterilujeme přibližně 20 minut.

Bezinkový likér I
2 l bezinek, 1/2 kg cukru, 2 vanilkové cukry, 2 velké lžíce mleté kávy, 1/2 l rumu

Bezinky spolu s 1 litrem vody 10 min. povaříme. Po té přecedíme a do vzniklé šťávy přidáme 1/2 kg cukru, vaříme 5 minut. Dále přidáme vanilkové cukry a povaříme další 3 minuty. Pak přidáme mletou kávu a vaříme 2 minuty. Vše přecedíme přes plátýnko a ještě 2 minuty povaříme. Do vychladlé šťávy přidáme rum. Nalijeme do lahví a uzavřeme.

Bezinkový likér II
1/2 l vylisované bezinkové šťávy, 30 dkg cukru, 3 hřebíčky, 1 lžíce pomerančového sirupu nebo šťávy z 1 pomeranče, 1/2 l vodky

Bezinkovou štávu povaříme s cukrem cca 5 minut a necháme vychladnout. Do vychladlé bezinkové šťávy přidáme hřebíčky, pomerančový sirup (nebo šťávu) a vodku. Dobře promícháme a necháme v chladu uležet.

Bezinkové víno I
(Na výrobu vína by se bezinky měly krátce povařit. Tím se rozloží pro konzum škodlivé jedovaté látky a povařením se také z bobulí krásně uvolní šťáva. Pak už stačí vzniklý produkt jen přecedit, vychladit a přidat kvasinky. Syrové bezinky jsou projímavé.)
2 l bezinek, 4 l vody, 3 zrnka pepře, 3 zrnka nového koření, 3 hřebíčky, 5 dkg kvasnic, 1,5-2 kg cukru

Vyzrálé bezinky odstopkujeme a opereme. Necháme okapat a dáme vařit do 4 litrů vody. Do varu se přidá cukr, pepř, nové koření, hřebíček. Vaříme dalších 10 minut. Pak to dáme vychladnout a do vlažného přidáme 5 dkg kvasnic, všechno dobře promícháme a necháme stát 24 hodin. Další den znovu dobře promícháme a necháme kvasit dalších 24 hodin. Pak vše přecedíme do 5 litrové lahve, převážeme to celofánem a necháme v teple do Vánoc. (Můžeme také použít demižon a kvasnou trubičku). Hotové víno stočíme do menších lahví.

Bezinkové víno II
2,5 l bezinek, 2,5 l vody, 1,25 kg cukru, 60 ks rozinek, 2 tyčinky skořice celé, 10 ks hřebíčku, 1 kostka droždí

Bezinky odstopkujeme, opereme a necháme okapat. Zalijeme vodou a 1/2 hodiny vaříme. Potom přidáme cukr, rozinky, skořici, hřebíček a necháme přejít varem. Po vychladnutí nalijeme do 5 l láhve, navrch nadrobíme droždí a necháme v chladu 9 dní stát. Potom víno zcedíme, necháme 6 dní ustát a stáčíme do lahví.

0 komentářů:

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP