Roketa (Eruca sativa)

30. června 2011

Tak jsem zkusila o roketě něco najít.

Roketa je exotická bylina, užívaná stejně jako pažitka - tuto rostlinu pěstovali již staří Římané, nyní se nejvíce pěstuje ve Francii, Itálii a Egyptě.
Roketa patří do čeledi brukvovitých, má drobné lístky. U nás se pěstuje jako doplňková pikantní listová zelenina. Už v antickém Římě byla oblíbenou salátovou a zeleninovou rostlinou. Lehce nakyslé a příjemně ostré lístky chutnají smíchané s jinými listovými saláty nebo se připravuje v oleji jako zeleninová příloha.
Přidává se do smetanových omáček k těstovinám a může se kombinovat s česnekem, piniovými oříšky, parmazánem a olejem. Vyrábí se z ní velmi ostrá hořčice. Roketu setou lze však vařit také jako špenát.

Více se můžete dočíst také ZDE.

0 komentářů:

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP