Hruška obecná (Pyrus communis)

18. ledna 2011

Jedná se o ovoce našich krajů.
Tyto šťavnaté plody dělíme podle doby sklizně na letní, podzimní a zimní. Letní mají nejmenší trvanlivost, zimní naopak vydrží nejdéle. Je známo přibližne 1500 odrůd hrušní.
Hruškám se výborně daří ve střední Evropě, protože mají rády mírné a teplé podnebí. Přes zimu se k nám dovážejí hrušky hlavně ze Španělska a Itálie.

Při nákupu hrušek je třeba plody prohlédnout, aby na nich nebyly hnědé skvrny. Takové hrušky se rychle kazí a ztrácejí vitamíny. Důležité vitamíny hrušky také ztrácejí při dlouhodobém skladování.
Hrušky pocházející ze zahraničí bývají ošetřovány pesticidy, prostředky proti plísním a voskovány, aby se prodloužila jejich trvanlivost, proto je nutné plody před konzumací dobře omýt v teplé a studené vodě.
Stejně jako u jablek, mnoho cenných látek se nachází ve slupce a pod slupkou, je tedy lepší plody neloupat, abychom se o ně nepřipravili.
Také v naší kuchyni měly hrušky již od pradávna široké využití. Vařila se z nich chutná povidla, rozkrájené se sušily na křížaly, na kterých si děti pochutnávaly během zimních měsíců. Hospodyňky hrušky kompotovaly, čerstvými se zdobily různé dezerty a poháry. Z hrušek se vyrábí mošty, sirupy, džusy, marmelády, ale i lihoviny. Dají se konzumovat syrové, ale nedoporučuje se je kombinovat s mlékem. Uplatňují se i v kuchyni v moučnících a sladkých jídlech, ovocných i jiných salátech, ale i zapečené s masem, hlavně z tmavého masa a zvěřiny. K masu můžeme přidat i hruškové pyré. Hrušky se také dobře kombinují s plísňovými sýry (niva, hermelín, primátor), dusí se ve víně nebo se i smaží.
Oblíbené jsou kompotované hrušky provoněné hřebíčkem se skořicí a plněné brusinkami.

Pozor na alergii, hruška spolu s jablkem představuje nejčastěji se vyskytující případ alergie na ovoce.

Léčivé účinky:
Hrušková šťáva posiluje imunitní systém, obsahuje škroby, pektin, provitamin A, vitamíny B, draslík, sodík, zinek, vápník, železo, jód, měď. Železo obsažené v hruškách podporuje tvorbu krve. Vysoký podíl draslíku a nízký obsah sodíku z nich dělá ovoce vhodné pro lidi s onemocněním oběhového systému a ledvin. Draslík odvodňuje (úleva při nadměrném zadržování vody) a snižuje krevní tlak. Kyselina listová mimo jiné povzbuzuje tvorbu serotoninu (hormonu štěstí).
Hrušky obsahují nejen šťávu, ale i vlákninu, která zasytí a čistí střeva. Pomáhají při zácpě, nízký obsah bílkovin, tuků a sacharidů předurčuje toto ovoce jako vhodné při redukčních dietách.

Dá se využít i odvar z listů, který pomáhá proti revmatu, zánětům močových cest a ledvinovým kamenům.
Musíme si však dávat pozor na větší konzumaci hrušek, která vede k průjmům.

0 komentářů:

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP