Cibule kuchyňská (Allium cepa)

16. ledna 2011

Cibule původně rostla v Asii jako planá rostlina. Potom, co místní obyvatelé objevili její léčebné účinky, přestěhovala se i do jejich zahrádek a postupně také do celého světa. Cibule má co se týká léčebných účinků velmi blízko k česneku. Z tohoto pohledu je totiž stejně jako v česneku i v cibuli nejvýznamnější látkou alicin, který má antibiotické účinky. V cibuli vedle alicinu najdeme také velké množství vitamínů a minerálů.
V současné době již existuje mnoho různých speciálních odrůd cibule (bílé, žluté, červené - malé i velké, pálivé i sladké).
Klasická cibule - nejčastěji používaná žlutá cibule je vysoce štiplavá. Má vysoký obsah cukru díky němuž při dušení sládne. Syrová žlutá cibule se nejlépe hodí do jídel, která by měla být ostřejší.
Červená cibule - chcete-li zachovat červené cibuli její nádhernou barvu, duste ji jen krátce. Její chuť je sladká až mírně štiplavá. Nejvhodnější je do syrových jídel.
Bílá cibule - patří mezi mírnější cibulové druhy. Hodí se hlavně do všech možných salátů a marinád.
Jarní cibulka - obsahuje mnoho vitamínů prospěšných našemu organismu. Nejlépe chutná syrová, jako součást pomazánek.
Šalotka - kuchaři považují šalotku za královnu mezi cibulemi. Má výrazné aroma a je výborná jak syrová, tak i dušená.

Léčivé účinky:
Je prokázáno, že cibule a česnek snižují riziko rakoviny žaludku. Tyto druhy zeleniny totiž zabraňují vzniku rakovinotvorných buněk a neutralizují karcinogeny. Díky velkému obsahu alicinu se cibule používá jako vydatný pomocník v léčbě nachlazení, angíny či chřipky.
Kašel - šťáva z cibule posypaná cukrem je jedním z nejstarších a stále velmi účiných receptů. Další možností s podobným účinkem je odvar z cibule, tzv. cibulový čaj. Pokud budeme v době nemoci pít tuto šťávu či čaj třikrát nebo čtyřikrát denně, kašli se velmi výrazně uleví a nemoc postupně odezní.
Rýma - je dobré vdechovat páry z čerstvě nakrájené cibule. Je pravda, že si trošku pobrečíme, ale účinek za to stojí. Výpary z cibule si totiž poradí s viry, které nás obtěžují na sliznici a v dutinách. Vitaminy a minerály obsažené v cibuli zase posílí imunitu našeho organismu a dobu léčby tím výrazně zkrátí.
Cibule také prospívá našemu trávení. V žaludku a střevech pomáhá udržet zdravou mikroflóru. Díky tomu se zlepšuje chuť k jídlu, ale i trávení potravy díky stimulaci produkce žluče a žaludečních šťáv. Dalším léčebým účinkem cibule je redukce vysokého krevního tlaku. Při pravidelném užívání cibule dokáže, u méně závažných případů pacientů s vyšším krevním tlakem, úplně nahradit chemické léky. Tento účinek lze rozpoznat už malou chvíli po konzumaci cibule, kdy je pacientovi naměřen nižší krevní tlak. Další vynikající vlastností cibule, která rozhodně stojí za zmínku, je snižování hladiny cholesterolu v krvi. Cibule pomáhá předcházet takovým problémům, jako jsou křečové žíly, poruchy prokrvování rukou či nohou, hemeroidy, ale i infarkt. Cibule podporuje činnost srdce a čistí náš cévní a žilní systém. Cibule je vhodná pro diabetiky. Odborníci se shodli na tom, že cibule snižuje hladinu glukózy v krvi, proto se její konzumace doporučuje lidem trpícím cukrovkou. Je vhodná při dietách. Pokud patříte mezi ty, kteří se snaží zhubnout a bez cibule se neobejdou, klidně si ji zařaďte jako přísadu do jídel. Nejenže má cibule léčivé účinky, ale má i malé množství kilojoulů (200 kJ na 100 g).
Bodnutí nebo štípnutí hmyzem - na dotčené místo přikládáme plátek cibule, která omezí otok i případné zarudnutí nebo svědění.
Léčba plísní nebo bradavic - na místo zasažené plísní nebo bradavicí se přikládá kaše z rozdrcené čerstvé cibule a nechává se zde několik hodin každý den až do úplného vyléčení.
Je také známá jako přírodní afrodiziakum. Zlepšuje prokrvení pohlavních orgánů a stimuluje libido.
Cibule je bohatá na kyselinu listovou, která je velmi důležité při plánovaném početí. Obsahuje ale i vitaminy B, C, E a karoteny. Pokud jde o minerály, v cibuli jsou zastoupeny železo, zinek, síra, fosfor, hořčík, draslík, vápník, sodík, měď a jód.

0 komentářů:

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP