Medovník

9. září 2010

Uvádím zde tento recept kvůli tomu, že je v něm med ............. ikdyž teda málo. Našla jsem ho před několika lety na internetu, ale trochu jsem si ho i upravila. Díky tomuhle receptu nám už ani kupovaný medovník nechutná :-)
Je to sice pracné, ale nesní se to hned. Takže komu není líto cca 2-3 hod. práce, tak s chutí do toho.
V rámci zachování duševního zdraví, doporučuji abyste si práci rozdělili min. do dvou až třech dnů. První den si připravte posyp (perník, ořechy, káva), druhý den krém a třetí den až pečte a skládejte placky.

Recept
Těsto:
45 dkg hladké mouky, 1 vejce, 15 dkg cukru písek (krystal), 5 dkg tuku, 3 lžíce medu, 3 lžíce mléka, 1 lžička sody.

Do malého kastrolu dáme vše kromě mouky a za stálého míchání vaříme dokud hmota nezačne hnědnout (karamelizovat).
Po té ještě teplou hmotu vlijeme do mísy s moukou a vypracujeme těsto, které si rozělíme na 4-5 dílů. Z každého dílu vyválíme placku, kterou si ořízneme do kulata podle talíře. Placku přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a propícháme vidličkou. Pečeme na 180 st. do zlatova. Takto upečeme všechny placky.

Po vychlazení potřeme každou placku směsí z 1 dcl vody, 1 dcl šlehačky nebo smetany a 2 lžiček instantní kávy. Potíráme z obou stran hodně.

Krém:
25 dkg Hery nebo másla (dávám půl na půl), 35 dkg cukru moučka, vanilkový cukr, 1 žloutek

Vše smícháme a utřeme do pěny. Tento krém smícháme stejným dílem s kaší uvařenou z mléka a hrubé mouky (možno použít i uvařený hustý puding). Krém dobře promícháme a dáme do lednice vychladit.


Na kulaté prkénko nebo jinou rovnou podložku si rozprostřete dostatečné množství potravinové fóĺie. Na upečené a potřené placky natřete krém a postupně skládejte na sebe. Vrchní placku také trochu potřete krémem. Část krému si nechte také na potření boků (viz foto).


Posyp:
perník na strouhání, mleté vlašské ořechy, rozdrcená instantní káva (dle chuti - cca 2 lžičky)
Směsí ze strouhaného perníku, kafe a mletých ořechů posypte vrchní část a boky. Boky jdou docela dobře "posypat" pomocí té fólie (co Vám spadne tak to pomocí fólie přitlačte na boky). Po té medovník dobře zabalte do fólie a nechte 2 dny odležet v lednici.

Dobrou chuť!

1 komentářů:

Má to šťávu! 10. září 2010 v 7:55  

Vypadá moc dobře, díky za tip na pečení:)

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP