Dýňová marmeláda

18. září 2010

Je čas sklízení dýní a nastává i jejich skladování, tak jsem pro vás hledala nějaké zajímavé recepty, které se také chystám vyzkoušet. Kdo nemá rád dýňovou polévku, může vyzkoušet třeba dýňovou marmeládu nebo šťávu.

Recept 1
2 kg dýně, 2 pomeranče, 3 citróny, 1 l vody, půl lžičky strouhaného zázvoru, 1000 g želírovacího cukru

Dýni oloupeme, zbavíme jader a nakrájíme na kostičky. Citrony i pomeranče dobře omyjeme a nakrájíme je na půlměsíčky. Vše vložíme do vody, přidáme zázvor a společně vaříme zhruba 25 minut. Pak vyjmeme citrusové slupky a směs rozmixujeme. Přisypeme želírovací cukr a 10 minut vaříme. Plníme za horka do čistých skleniček, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.

(Zdroj: http://www.recepty.eu/zavarovani-konzervovani/dynova-marmelada-s-citrusy.html)

Recept 2
1,5 kg dýně, 3 pomeranče, 1 dl vody, 1 plod vanilky, 900 g želírovacího cukru

Dýni nakrájíme na kostky. Pomeranče dobře umyjeme, osušíme a oloupeme. Slupky nakrájíme na tenké nudličky a 1 minutu povaříme v horké vodě. V hrnci na mírném ohni uvaříme do zhoustnutí cukr, rozmixované pomeranče a vodu. Potom přidáme nakrájenou dýni, pomerančové nudličky a na kousky nakrájenou vanilku. Vaříme 20 minut. Pěnu, která vzniká při vaření odebereme naběračkou.
Marmeládu nalijeme do sklenic a dobře zavíčkujeme. Sklenice postavíme nahoru dnem, přikryjeme dekou a necháme vychladnout.

(Zdroj: http://www.vonavakuchyne.cz/clanky/dynova-marmelada-694.html)

Recept 3
750 g očistěné dýně, šťávu z 1–2 citronů, kůru z 1 dobře očistěného citronu (nejlépe bio), 500 g očistěných kyselejších jablek, kousek čerstvého zázvoru (asi 2 cm), špetku skořice, 400 g cukru krupice, 500 želírovacího cukru

Dýni oloupejte škrabkou nebo ostrým nožem, vyjměte semínka, odstraňte všechna vlákna a nakrájejte na kostičky. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte stejně jako dýni na malé kostičky. Pokrájená jablka a dýni vložte do kastrolu, podlijte vodou, přidejte citronovou šťávu, citronovou kůru nakrájenou na proužky nebo nastrouhanou a zázvor nastrouhaný najemno. Pokud nemáte bio citron, pečlivě omyjte plod kartáčkem. Směs vařte na mírném ohni pod poklicí až do změknutí (asi 20 minut). Vmíchejte cukry a skořici a pokračujte v mírném varu do zhoustnutí, zhruba 20 minut. Pak stáhněte z ohně a naplňte džemem jednotlivé sklenice se šroubovacím uzávěrem a dobře je uzavřete. Do marmelády můžete použít namísto jablek pomeranče i s kůrou (nakrájené na tenké plátky).

(Zdroj: http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-poradna-zeny-radi-zenam/92367/dynova-marmelada.html)

0 komentářů:

Okomentovat

  © Blogger template The Professional Template II by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP